Magische plekken in Nederland

Als je geïnteresseerd bent in druïderij, dan ken je waarschijnlijk de namen van plekken als Stonehenge (GB), de Glastonbury Tor (GB), Chalice Well (GB), Broceliande (FR), Newgrange (IR) en Iona (GB). Deze en vele andere komen terug in de druïdeopleidin∴g en in boeken over druïderij. Maar ook Nederland heeft een reeks magische en spirituele plekken.

Op deze pagina verzamelen we, per provincie, de magische en spirituele plekken van Nederland. Hieronder volgen linken naar de provinciepagina’s, waarop er een aantal staan. Als je er meer weet, dan houden we ons zeker aanbevolen (webmaster@druiderij.nl). Je kunt ons ook jouw verhaal over een bepaalde plek toesturen. Graag met door jou zelf gemaakte foto’s. I.v.m foto- en auteursrechten a.u.b geen foto’s van het internet halen. Zie je een leuke beschrijving? Stuur de link dan naar ons door.

Obodie Joke Visker bezoekt, samen met haar man, veel van deze plekken en voelt de energie(lijnen). Ze houdt daarover een blog bij. Verwijzingen naar haar verhalen vind je bij de gegeven magische plekken.

Op meerdere plekken in Nederland

Grafheuvels

Grafheuvels bestaan al sinds 5000 jaar geleden en zijn vooral aangelegd in het Neolithicum, de bronstijd en de ijzertijd. De grootste grafheuvel van Noordwest-Europa ligt in Arnhem, de Meelworstenberg op het landgoed Warnsborn.

Meer informatie >>>

Hunebedden

Een hunebed of dolmen is een megalithische grafkamer of een heiligdom uit de prehistorie.In Nederland zijn ze vooral nog te vinden in Drenthe, maar in andere provincies zijn er enkelen.

Meer informatie >>>

Klik hieronder op de provincie van je keuze:
≡ Groningen

De Lethe (Bellingwolde) en Vesting Bourtange. Nieuw (sept’21) is de abdij van Aduard.

≡ Friesland

De Bonifatiuskapel in Dokkum, het Rijsterbos (Mirns bij Bakhuizen) en de kerk van Wieuwerd.
Nieuw (sept’21) zijn de kerken van Rinsumageest, het verdwenen klooster Klaarkamp en de kloosterkapel Sybrandahus en Boazum en de Koningsterp van Wijnaldum.

≡ Drenthe

De Bonifatiuskerk van Vries, Het Hooge Loo (Emmen), Magnuskerk Anloo en het Tempeltje van Barger (Oosterveld).

≡ Overijssel

De Huneborg (Denekamp), de Tankenberg (Oldenzaal), de Woldberg met grafheuvels en de Zwerfkeien Koe en Kalf op de Bult bij Steenwijk. Nieuw (sept’21): kerkje Vilsteren.

≈ Magie langs de IJssel

Dick van den Dool neemt ons mee op een reis langs de IJssel en haar (Hanze)steden Westervoort, Doesburg, Zutphen, Deventer, Hattem, Zwolle, Hasselt en Kampen.

≡ Gelderland

Gallo-romeinse tempel (Elst), de Koortsboom (Overasselt), het Solse Gat (Noord-Veluwe) en de Wodanseiken (Wolfheze). Nieuw (sept’21): de Librije, Zutphen.

≡ Limburg

Het witte stadje Thorn, het Ravensbos(ch) (Valkenburg/Schimmert) en het Oude Kerkhof in Valkenswaard.

≡ Flevoland

Het Observatorium van Robert Morris.

≡ Utrecht

De Heilige Cunera (Rhenen), de Heimenberg (Grebbenberg, Rhenen, de Heksenwaag van Oudewater en de Kaapse bossen (Doorn-Leersum).

≡ Noord-Brabant

Het Kempenland, Onze lieve Vrouwe ter Eik (Meerveldhoven), de Regte Hei (Goirle), de Valentiuskapel (Westerhoven), de Galgenberg in Bergeijk, de sint Janskapel bij Leenderstrijp en de boom de Grote Aard op een grafheuvel tussen Toterfout en Halfmijl. Nieuw (sept’21): Mary labyrint (Wernhout), Kapel OL Vrouwe van de Heilige Eik (Oirschot), het Liesbos bij Breda en De Zwarte Berg (Hoogeloon.

≡ Noord-Holland

Plekken zoals het Heilige Heiloo, de Mariakapel van Keins met de geneeskrachtige waterput en Kasteel Radboud. Nieuw (sept’21): Heidens kapelletje Stroe, De stier van Edam, krachtplekken bij de Wieringen.

≡ Zuid-Holland

De Hollandse waarden. Nieuw (sept’21): Quackjeswater (Hellevoetssluis), Abdij van Loosduinen, Beuk bij kerk (Rotterdam), Oude kerk Maasland.

≡ Zeeland

De Dishoek bij Vlissingen, de Nehallenia-tempel (Colijnsplaat) en de zeemeermin van Westenschouwen. Nieuw (sept’21): Dikke Toren Zierikzee.

Bronnen:
12 Magische plaatsen in Nederland van Hans van de Bosch en Jelle Veeman
Spirituele plekken in Nederland van Henk Ganzeboom
Bomen en mensen, een oeroude relatie onder redactie van Frans Moens en Roelie de Weerd
Magie Langs de IJssel van Dick van den Dool
Heidense Heiligdommen, Zichtbare sporen van een verloren verleden van Judith Schuyf
Hints van OBOD-leden, aangevuld met informatie vanaf het internet (zie linken in de tekst).

Reacties zijn gesloten.