Magische plekken in Nederland

Als je geïnteresseerd bent in druïderij, dan ken je waarschijnlijk de namen van plekken als Stonehenge (GB), de Glastonbury Tor (GB),  Chalice Well (GB), Broceliande (FR), Newgrange (IR) en Iona (GB). Deze en vele andere komen terug in de druïdeopleiding en in boeken over druïderij. Maar ook Nederland heeft een reeks magische en spirituele plekken.

Op deze pagina verzamelen we, per provincie, de magische en spirituele plekken van Nederland. Hieronder volgen er een aantal en als je er meer weet, dan houden we ons zeker aanbevolen (webmaster@druiderij.nl).

Wordt aan gewerkt.

Nederland

Grafheuvels

Grafheuvels bestaan al sinds 5000 jaar geleden en zijn vooral aangelegd in het Neolithicum, de bronstijd en de ijzertijd. De grootste grafheuvel van Noordwest-Europa ligt in Arnhem, de Meelworstenberg op het landgoed Warnsborn.

Meer informatie >>>

Hunebedden

Een hunebed of dolmen is een megalithische grafkamer of een heiligdom uit de prehistorie.In Nederland zijn ze vooral nog te vinden in Drenthe, maar in andere provincies zijn er enkelen.

Meer informatie >>>

 

Groningen

De Lethe (Bellingwolde)

Op een steenworp afstand van het lintdorp Bellingwolde ligt de Lethe, een moerassig stukje land met een rijke geschiedenis. Advies: een bezoek aan De Lethe doe je het best te voet. De ligging ver van de beschaving voedt de mysterieuze sfeer. Je kunt hier in alle rust helemaal tot jezelf komen.

Meer informatie >>>

 

Friesland

Bonifatiuskapel in Dokkum

De Bonifatiuskapel is een inspirerende energieplaats, volgens Ganzeboom (zie bronnen). Duizenden jaren geleden waren hier uitgestrekte bossen. Keltische, Germaanse en Friese stammen hadden er hun heilige plaatsen en waterbronnen.Bonifatius koos zo’n plek uit voor zijn eerste kapel.

Meer informatie >>>

Rijsterbos (Mirns bij Bakhuizen)

Het huidige loofbos is in de 18e eeuw aangelegd, maar de plek is veel ouder (100.000 jaar) en magisch. Het bos ligt in Gaasterland, het land van de geesten.De plek waar grote beuken als tempelpilaren in het open veld oprijzen, is energetisch sterk. Even verderop ligt het Friese hunebed. In dit bos was mogelijk in de steentijd een religieus centrum. Er is uit die tijd een stenen kist gevonden van de trechterbekercultuur (makers van de hunebedden). Een steenkist is rechthoekige grafvorm, die ingegraven is in de grond.

Meer informatie wandelroute >>>

 

Drenthe

De Bonifatiuskerk van Vries
Meer informatie >>>

Het Hooge Loo (Emmen)
Meer informatie >>>

Tempeltje van Barger (Oosterveld)
Meer informatie >>>

 

Overijssel

Huneborg (Denekamp)

Meer informatie >>>

Tankenberg (Oldenzaal)

In de prehistorie was de Tankenberg al een krachtplaats. Op de mogelijk Germaanse offerplaats voor de vruchtbaarheidsgodin Tanfana staat nu, verscholen in het bos, een tempeltje. Hoewel de Romeinen inheemse goden vaak in hun pantheon opnamen, is de verering van Tanfana op hardhandige wijze beëindigd.

De godin Tanfana komt terug in het kinderrijmpje, maar niet als godin: Anneke, Tanneke, Toverheks.

Meer informatie >>>

 

Gelderland

Gallo-romeinse tempel (Elst)

Meer informatie >>>

De Koortsboom (Overasselt)

Meer informatie >>>

Het Solse Gat (Noord-Veluwe)

In het oudste bos van Nederland, dicht bij het gehucht Drie, ligt het Solse Gat. Dit is volgens Ganzeboom (zie bronnen) een van de belangrijkste energiekrachtplaatsen van Nederland. Van den Bosch (zie bronnen) noemt het een verraderlijke plaats aan de rand van onze wereld. Het bos heeft veel meegemaakt, ook spiritueel. Van een plek met een sterke vrouwelijke energie in de oudheid, is het wisselend mannelijk, neutraal, donker en licht van energie geweest. Geen wonder dat mensen de plek nu allemaal anders ervaren.

Meer informatie >>>

Wodanseiken (Wolfheze)

De Wodanseiken langs de Wolfhezerbeek behoren tot de bekendste bomen van Nederland. Ze zijn naar schatting 400 tot 600 jaar oud. De naam is door landschapsschilders bedacht. Qua grootte vallen ze een beetje tegen, omdat ze in het donkere bos (te) weinig licht kregen. Bij Hotel Wolfheze staat een veel imposanter en even oud exemplaar, dat officieel niet tot de Wodanseiken wordt gerekend, maar wel langs dezelfde beek heeft gestaan.

Meer informatie >>>

 

Limburg

Thorn
Meer informatie >>>

Het Ravensbos(ch) (Valkenburg/Schimmert)

Dit is een van de meest oorspronkelijke en oudste bossen van Nederland. Het bos is vrij onbekend en redelijk ongeschonden, mogelijk dankzij de naamgever van het bos, de raaf. Mensen meden deze vogel als het even kon. Het is een gevarieerd hellingbos met veel eiken-, beuken- en berkenbomen. In het dal ontspringen verschillende bronnen en er is een bosmeertje, wat een goede plek is om te mediteren. In het bos hebben Romeinse villa’s en andere Romeinse gebouwen gestaan. In het noordoosten (dorp Arensgenout) staat een voormalig Oblaten-klooster.

Meer algemene informatie >>>

 

Noord-Brabant

Kempenland

Onze lieve Vrouwe ter Eik (Meerveldhoven)

Meer informatie >>>

Regte Hei (Goirle)

Bezoek van Yurre Yntema aan de heide (over verbinding met Stonehenge) Zit reclame voor >>>
Op Youtube zijn nog meer video’s te vinden, waaronder opnamen met drones.

Valentiuskapel (Westerhoven)

De Sint-Valentinuskapel is gelegen bij de waterput in het buurtschap Loveren. Aan het water van deze put zijn allerlei geneeskrachtige eigenschappen toegewezen. De huidige kapel is nu een dankkapel voor de overlevenden en erbij vindt jaarlijks een lichtprocessie plaats.

Meer informatie >>>

 

Utrecht

Heilige Cunera (Rhenen)
Meer informatie >>>

Heimenberg (Grebbeberg, Rhenen)
Meer informatie >>>

Heksenwaag van Oudewater
Meer informatie >>>

Kaapse bossen (Doorn-Leersum)

Meer informatie >>>

 

Zeeland

Dishoek (bij Vlissingen)

Meer informatie >>>

Nehallenia-tempel (Colijnsplaat)

Geen magische plaats zoals de anderen, maar wel een leuke plek om te bezoeken. Je kunt hier kennismaken met de godenverering in de Romeinse tijd. Nehallenia zelf is een veel oudere inheemse vruchtbaarheidsgodin. Zij is sterk verbonden met water en de zeevaart. Hoewel haar heiligdommen vooral zijn teruggevonden in Zeeland, zijn er verbindingen gevonden met heel Noord-Europa.

Meer informatie over de tempel >>>
Meer informatie over Nehallenia vind je in de gwers die over haar gemaakt is en >>>

Zeemeermin van Westenschouwen
Meer informatie >>>

 

Zuid-Holland

 

Noord-Holland

Heilig Heiloo

Meer informatie >>>

Kasteel Radboud
Meer informatie >>>

 

Bronnen:
12 Magische plaatsen in Nederland van Hans van de Bosch
Spirituele plekken in Nederland van Henk Ganzeboom
Bomen en mensen, een oeroude relatie onder redactie van Frans Moens en Roelie de Weerd
Hints van OBOD-leden.

Reacties zijn gesloten.