Magische plekken in Noord-Holland

Langs mystieke plekken in Noord-Holland kan middels een pelgrimsboekje dat daarvoor gemaakt is.

Heidense Kapel Wieringen/Stroe

De hoogte gelegen op de driesprong Bierdijkerveldweg, Stroeërweg en Smerperweg, behorende tot het buurtschap Stroe op het voormalige eiland Wieringen, is sinds mensenheugenis een mystieke plek. Naar verluidt zouden hier twee leylijnen elkaar kruisen. Aannemelijk is dat de locatie al langer is gebruikt voor religieuze doeleinden. In de voorchristelijke tijd was er sprake van een heidense tempel. De naam “Heidense kapel”, eeuwenlang gangbaar onder de Wieringer bevolking, verwijst hiernaar.

Meer informatie >>>
Bezoekverslag van Joke Visker >>>

Krachtplekken kerken Oosterland en Hippolytushoef

Aan het einde van Noord-Holland, waar Waddenzee land ontmoet ligt de romaanse Oosterlanderkerk: een baken vanaf zee en een heilige plaats. De kerk in Hippolytushoef heeft ook zo’n oude geschiedenis.

Meer informatie over de Michaëlskerk van Oosterland >>>
Meer informatie over de Hippolytuskerk in Hippolytushoef op Wieringen >>>
Bezoekverslag van Joke Visker >>>

De stier van Edam

Volgens de legende raasde er ooit een dolle stier van Monnickendam tot Hoorn. Deze legende heeft sporen nagelaten in wapens en de kerk van Edam.

Meer informatie over de legende >>>
Bezoekverslag van Joke Visker >>>

Heilig Heiloo

Er zijn nogal wat verschillende meningen over of Heiloo nu wel of geen heilig loo (bos) is. Wel is er in Heiloo een katholieke bedevaartsplaats, die er al sinds de 14e eeuw is.

Meer informatie Katholieke heiligdom >>>
Bezoekverslag van Joke Visker >>>

Mariakapel de Keins met geneeskrachtige waterput

Omstreeks het jaar 1510 spoelde op de Westfriese dijk een houten Mariabeeldje aan. Gelovigen maakten het beeldje schoon met het water uit de dichtstbijzijnde put en gaven het een plek in een huisje op de dijk. Na een aantal wonderlijke gebedsverhoringen kreeg het beeldje een eigen kapel.

Meer informatie >>> Er is ook een website over de Mariakapel >>>
Bezoekverslag van Joke Visker >>>

Kasteel Radboud

Volgens de overlevering kun je geweeklaag horen in het kasteel Radboud te Medemblik. Het wordt toegeschreven aan op brute wijze vermoordde christenen, maar er is meer gebeurd in en rond dit machtsbolwerk. Macht, geweld en wraak zijn woorden die hier horen, volgens Jelle Veeman. Of koning Radboud hier ooit daadwerkelijk geweest is, valt volgens historici zeer te betwijfelen. De naam kan verwijzen naar rad van radbraken en boud voor ketenen.

Meer informatie >>>

Sint Jansberg in Laren
Elk jaar rond 24 juni gebeurt er in Laren iets bijzonders: vanaf de Sint Jansbasiliek in het centrum van het dorp vertrekt een processie biddend en zingend naar een heuveltje tussen de heidevelden bij Hilversum. Het is gemarkeerd door een met bomen omgeven modern kapelletje met kerkhof.
Het Sint Janskerkhof is al eeuwen een centrum van verering en ligt in centrum van kaarsrechte doodwegen. De processie op 24 juni kan wijzen op een bijzonder oude verering die mogelijk teruggaat tot voorchristelijke tijden. Jupiter en vruchtbaarheidsgodin Ceres zouden hier vereerd zijn.
Meer informatie van site Bijzonder Nederland >>>
Bezoekverslag van Joke Visker >>>

Bronnen:
12 Magische plaatsen in Nederland van Hans van de Bosch en Jelle Veeman
Spirituele plekken in Nederland van Henk Ganzeboom
Bomen en mensen, een oeroude relatie onder redactie van Frans Moens en Roelie de Weerd
Heidense Heiligdommen, Zichtbare sporen van een verloren verleden van Judith SchuyfHints van OBOD-leden, aangevuld met informatie vanaf het internet.

Reacties zijn gesloten.