Magische plekken in Noord-Holland

Langs mystieke plekken in Noord-Holland kan middels een pelgrimsboekje dat daarvoor gemaakt is.

Heilig Heiloo

Er zijn nogal wat verschillende meningen over of Heiloo nu wel of geen heilig loo (bos) is. Wel is er in Heiloo een katholieke bedevaartsplaats, die er al sinds de 14e eeuw is.

Meer informatie Katholieke heiligdom >>>

Kapel van Keins met geneeskrachtige waterput

Meer informatie >>> Er is ook een website over de Mariakapel >>>

Kasteel Radboud

Volgens de overlevering kun je geweeklaag horen in het kasteel Radboud te Medemblik. Het wordt toegeschreven aan op brute wijze vermoordde christenen, maar er is meer gebeurd in en rond dit machtsbolwerk. Macht, geweld en wraak zijn woorden die hier horen, volgens Jelle Veeman. Of koning Radboud hier ooit daadwerkelijk geweest is, valt volgens historici zeer te betwijfelen. De naam kan verwijzen naar rad van radbraken en boud voor ketenen.

Meer informatie >>>

Sint Jansberg in Laren
Elk jaar rond 24 juni gebeurt er in Laren iets bijzonders: vanaf de Sint Jansbasiliek in het centrum van het dorp vertrekt een processie biddend en zingend naar een heuveltje tussen de heidevelden bij Hilversum. Het is gemarkeerd door een met bomen omgeven modern kapelletje met kerkhof.
Het Sint Janskerkhof is al eeuwen een centrum van verering en ligt in centrum van kaarsrechte doodwegen. De processie op 24 juni kan wijzen op een bijzonder oude verering die mogelijk teruggaat tot voorchristelijke tijden. Jupiter en vruchtbaarheidsgodin Ceres zouden hier vereerd zijn.
Meer informatie van site Bijzonder Nederland >>>
Ervaring en meer informatie van Obodie Joke >>>

Bronnen:
12 Magische plaatsen in Nederland van Hans van de Bosch en Jelle Veeman
Spirituele plekken in Nederland van Henk Ganzeboom
Bomen en mensen, een oeroude relatie onder redactie van Frans Moens en Roelie de Weerd
Heidense Heiligdommen, Zichtbare sporen van een verloren verleden van Judith SchuyfHints van OBOD-leden, aangevuld met informatie vanaf het internet.

Reacties zijn gesloten.