Magische plekken in Overijssel

Tankenberg (Oldenzaal)

De geheimzinnige Tankenberg was in de prehistorie al een krachtplaats. Onze voorouders, die wat meer openstonden voor het ijle, zagen hier witte wieven, aardmannetjes en andere voor ons onzichtbare wezens. Op de mogelijk Germaanse offerplaats voor de vruchtbaarheidsgodin Tanfana staat nu, verscholen in het bos, een tempeltje. Hier kunnen aardse angsten afnemen. Hoewel de Romeinen inheemse goden vaak in hun pantheon opnamen, is de verering van Tanfana op hardhandige wijze beëindigd.

De godin Tanfana komt terug in het kinderrijmpje, maar niet als godin: Anneke, Tanneke, Toverheks.

Meer informatie >>>

Joris met de draak in Willibrorduskerk (Vilsteren)

In Vilsteren staat een rooms-katholieke parochiekerk gewijd aan de Heilige Willibrordus. De kerk is gebouwd in 1897.

Meer informatie >>>
Bezoekverslag van Joke Visker >>>

Huneborg (Denekamp)

De Hunenborg is een ringwalburg langs het Kanaal Almelo-Nordhorn bij Volthe in de gemeente Dinkelland in Overijssel. Het geheel bestaat uit de beboste restanten van een hoofdburcht en een voorburcht die nauwelijks nog zichtbaar is.

Meer informatie >>>

Woldberg met grafheuvels
Deze grafheuvels liggen op de grens van het bos van Staatbosbeheer en landgoed “de Eese”. De sfeer rondom deze grafheuvels is bijzonder, vertelt een lezer van deze pagina, net als die bij de zwerfkeien Koe en Kalf.

Meer informatie >>>

Zwerfkeien Koe en Kalf op de Bult bij Steenwijk
Koe en Kalf zijn twee grote zwerfstenen bij Steenwijk in de gemeente Steenwijkerland in de Nederlandse provincie Overijssel. De zwerfstenen liggen in de Kop van Overijssel ten noorden van Steenwijk in het bos op de helling van de Woldberg (zie boven).
Aan de noordzijde van de Rijksweg 32 loopt er door het bos een asfaltweg waaraan een lage heuvel ligt die De Bult wordt genoemd. Op deze heuvel liggen de twee zwerfstenen die omgeven worden door een halve cirkel van bomen. Volgens de overlevering zou dit een Germaanse gerechtsplaats zijn geweest.

Meer informatie >>>

Bronnen:
12 Magische plaatsen in Nederland van Hans van de Bosch en Jelle Veeman
Spirituele plekken in Nederland van Henk Ganzeboom
Bomen en mensen, een oeroude relatie onder redactie van Frans Moens en Roelie de Weerd
Hints van OBOD-leden, aangevuld met informatie vanaf het internet.

Reacties zijn gesloten.