Magische plekken in Utrecht

Heilige Cunera (Rhenen)

Er zijn veel verschillende versies van het verhaal van de Heilige Cunera. Heel in het kort gaat het om een vrome Engelse koningsdochter die niet vrijwillig in Rhenen terecht komt en zich geliefd maakt. De jaloerse slotvrouwe vermoordt haar en dan beginnen allerlei onverklaarbare gebeurtenissen. Er is ook een totaal andere versie waarin satansvereerders een rol spelen. Het verhaal gaat in beide gevallen over de strijd tussen goed en kwaad, die ook in de Tweede Wereldoorlog terugkomt tijdens de slag om de Grebbeberg.

Meer informatie >>>

Heimenberg (Grebbeberg, Rhenen)

De Heimenberg is vooral bekend van de slag die hier in de Tweede Wereldoorlog plaatsvond en het bijbehorende Ereveld. 10 minuten lopen, aan de andere kant van de weg, ligt echter een 4000 jaar oude cirkelvormige Keltische ringwalburcht. Deze sprookjesachtige plek is een van de oudste bewoonde plekken in Nederland. De aarden ringwal kan al je negatieve gedachten opnemen en reflecteert daarbij, als een echo, de gezuiverde positieve tegenpool aan jou.

Meer informatie >>>

Heksenwaag van Oudewater

De heksenwaag in Oudewater stamt uit 1595. Vrouwen verdacht van hekserij konden zich hier laten wegen. Kwamen de rechters tot de conclusie dat het gewicht ‘wel was accorderende met de natuerlycke proportiën des lichaems’ dan kreeg je een certificaat en ging je vrij uit. Werden ze te licht bevonden, dan stond ze een gruwelijke dood te wachten. Het idee erachter is dat heksen de luchtkracht kunnen concentreren en daardoor lichter worden, onder meer om te kunnen vliegen.

Meer informatie >>>

Kaapse bossen (Doorn-Leersum)

Meer informatie >>>

Bronnen:
12 Magische plaatsen in Nederland van Hans van de Bosch en Jelle Veeman
Spirituele plekken in Nederland van Henk Ganzeboom
Bomen en mensen, een oeroude relatie onder redactie van Frans Moens en Roelie de Weerd
Hints van OBOD-leden, aangevuld met informatie vanaf het internet.

Reacties zijn gesloten.