Pad der druïden

Vraag druïden wat zij onder druïderij verstaan en je krijgt net zoveel verschillende antwoorden als er druïden aanwezig zijn. Hun achtergronden en beroepen zijn net zo divers. Toch delen we een aantal verlangens en overtuigingen. Druïden willen een goed en zinvol leven leiden en ontwikkelen ons potentieel en de kwaliteiten en deugden die daarvoor nodig zijn. We willen onder meer een creatief leven leiden. We zijn intens verbonden met de natuur en onze wortels en we zoeken naar wijsheid en de magie van het leven. Zie ook ‘Ons wereldbeeld’ >>>

Philip Carr-Gomm schrijft dat “de meeste druïden een hoog ontwikkeld gevoel voor ethisch gedrag hebben, dat zich meer uit in wat ze doen dan in wat ze zeggen.” Hij onderscheidt vier druïdisch ethische concepten: verantwoordelijkheid, gemeenschap, vertrouwen en integriteit/eer. Emma Restall Orr voegt daar moed, vrijgevendheid en trouw aan toe.

Druïderij is al een heel oud pad van Keltische origine. Het wordt beschreven door mensen als Julius Caesar, die ze uiteindelijk dwong ondergronds te gaan. Daar bleven ze tot de revival aan het begin van achttiende eeuw. In onze tijd is druïderij niet alleen een krachtige manier om aan jezelf te werken. Het biedt ook een internationale, levende gemeenschap van gelijkgestemden die acht jaarfeesten en gatherings samen vieren en allerlei andere activiteiten organiseren en/of bijwonen. Zie ‘OBOD ontmoeten’ en ‘Activiteiten’.

De mensheid moet ecologischer gaan denken en leven en de verbinding met de natuur herstellen. Er staat inmiddels veel op het spel, zelfs ons eigen voorbestaan. We hebben ecologische filosofieën, spiritualiteit, ideeën en innovaties nodig. Het lijkt erop dat we antwoorden kunnen vinden in de oude wegen als we die vertalen naar onze tijd. Teruggaan naar vroeger, met de kennis van nu. Druïderij is een van die oude wegen. Op het eerste gezicht lijkt het een antieke curiositeit, een vreemde herinnering aan een lang voorbij verleden. Als je echter beter kijkt, ontdek je een schatkist die door steeds meer mensen geopend wordt.

Reacties zijn gesloten.