In Memoriam Jurre Yntema

26 februari 1956 – 26 januari 2022

Foto Floriske Gerritsma

Jurre Yntema heeft 15 jaar het administratief steunpunt van OBOD Nederland verzorgd. In 2017 is hij vanwege gezondheidsredenen gestopt. Hij was degene die je in die tijd als geïnteresseerde of beginnende Druïde als eerste aan de telefoon kreeg. Dat eerste contact staat velen van ons nog helder voor ogen. Want er is niemand zoals Jurre.

De markante bijzondere persoonlijkheid die hij was, met al zijn prachtige verhalen en zijn aanstekelijke enthousiasme. Zo blij als een kind en zo vol vertrouwen als de Zot, wat ook zijn persoonlijkheidskaart in de tarot was.
Je kon urenlang met hem filosoferen en dat was dan ook het liefste wat hij deed. Hij wist je te inspireren met zijn creatieve en scherpe geest. Eindeloos verhalen vertellen rond het vuur en met zijn passie voor de natuur en de seizoenen was hij een ware Druïde. Verbonden met de krachtplaatsen en één met het land. Hij kon communiceren met dieren. Hij was op zoveel terreinen thuis en kon daar allemaal over meepraten. Zijn interesses liepen uiteen van astrologie tot tarot en van kwantummechanica tot de heilige geometrie. Als ingenieur was hij technisch onderlegd en hij kon moeiteloos de verbanden leggen tussen de oude kennis van duizenden jaren geleden, zoals piramide energie, en de huidige techniek. Hij was een uitvinder pur sang. Hij kon zich terugtrekken in zijn uitvindersleven en zich daar dagen en nachten fanatiek mee bezig houden, altijd bezig met zoeken naar oplossingen voor energieproblemen. Nikola Tesla was zijn grote voorbeeld.

In zijn schilderijen werkte hij ook met energie en die spatte van het doek. Hij kon energie ook hier vertalen en omzetten. Gefascineerd door het leven en zijn omgeving schreef hij de boeken: Spirituele Groei met beide voeten op de grond en Brabant – Hemel op Aarde, Kelten, Romeinen en Tempeliers in het Landschap.

Maar bovenal hield Jurre van gezelligheid. Met zijn gitaar en zang had hij de lachers en de meezingers op zijn hand en was het gezellig tot in de late uurtjes. Het zijn onvergetelijke momenten.

Om in zijn woorden af te sluiten: “Kijk goed, dan kun je het zien.”
Jurre was een bijzondere! Een trotse Fries uit Witmarsum in hart en nieren. En een Druïde van de Lage Landen. Goede reis naar de Zomerlanden Jurre. Je weet de weg.

Marjolein & Nicole

 

De uitvaart heeft in besloten kring plaatsgevonden volgens de wens van Jurre.
Over een paar weken wordt er een kleine herdenking georganiseerd voor wie de behoefte heeft om stil te staan bij Jurre en zijn leven te vieren. Als je een warm hart hebt voor Jurre, je herinneringen aan hem wilt delen en hierbij aanwezig wilt zijn, stuur dan een mail aan rowantree@druiderij.nl.
Er kan een beperkt aantal mensen deelnemen.

Reacties zijn gesloten.