Beschrijving opleiding

Sinds 1988 heeft OBOD een ervaringsgerichte opleiding die je thuis volgt. De praktische opleiding bestaat uit wat theorie en veel verdiepende oefeningen. Het is vooral de bedoeling dat je druïderij gaat ervaren. Duizenden mensen van allerlei achtergronden en opleidingsniveau hebben de opleiding met veel plezier gedaan.

Zodra je begint aan de opleiding, ben je ook automatisch lid van de Orde en dat blijf je totdat jij besluit dat je het lidmaatschap wilt beëindigen.

Opbouw en werkwijze

De opleiding bestaat uit drie graden of fasen, die overeenkomen met de drie traditionele takken van druïderij: barden, ovaten en druïden. Elke graad heeft zijn eigen initiatie, die je alleen thuis kunt doen maar ook met anderen in een grove. Je kunt na iedere graad kiezen of je door wilt gaan. Je kunt de drie graden in drie jaar afronden, maar de meesten doen er veel langer over. Niet omdat het moeilijk is, maar omdat ze ondertussen allerlei zijsporen ontdekken en uitdiepen. Dat is één van de kenmerken van de opleiding: het is geen recht pad van A naar B. Sterker nog, veel druïden beginnen weer opnieuw als ze klaar zijn.
Zie ook ‘Bard, ovaat en druïde’ >>>

Vanaf het moment dat je met de opleiding begint, ontvang je per graad iedere maand een envelop met vier lessen (gwers) en aanvullende informatie zoals Touchstone, het Engelstalige maandblad. Regelmatig ontvang je aanvullende gwers, handelend over een specifiek onderwerp. Je kunt ze week voor week doen, maar dat hoeft niet. Jij bepaalt het tempo en de hoeveelheid werk die je erin stopt.

In de bardengraad krijg je in de loop van het jaar een volledige index, ‘the Book of Ritual, boekjes over de acht jaarfeesten, ‘the Bardic Companion’, een bronnenboek voor de opleiding en een CD die je helpt met de uitspraak van veelgebruikte Gaelic woorden en meditaties. Verder ontvang je aanvullende gwers over onderwerpen als: de kunst van het verhalenvertellen; de relatie tussen druidry en wicca, sjamanisme en magie.

Bardengraad

De bardengraad neemt je mee op een reis door de seizoenen en introduceert de basale concepten van druïderij. We laten zien dat het een levend pad is dat in onze moderne wereld past. Het versterkt je verbinding met de natuur en met de klassieke erfenis van de druïdische wijsheidtraditie.
Het doel van de bardengraad is je te helpen groeien en je ziel te laten stralen in de wereld. Je leert de bronnen van je creatieve kracht ontdekken en hoe je deze in je leven kunt laten stromen. Je leert de basisvaardigheden en -technieken die je nodig hebt voor je druïdische praktijk: het gebruik van rituelen, van een heilige ruimte, van de cirkel, van de windrichtingen en de elementen.
Je leert in deze graad dertien rituelen en de acht ceremoniën van de seizoenen. Deze rituelen helpen je om je (nog beter) af te stemmen op de natuur, de ritmen van de aarde, de maan, de zon en de sterren. En daarmee helpen ze je om contact te maken met je diepere Zelf, je ziel, dat deel van jou dat zich één voelt met alles wat leeft en het Leven zelf.

Versies

Je kunt kiezen tussen een Nederlandstalige en Engelstalige schriftelijke opleiding en een Engelstalige audioversie op cd. De laatste is verrijkt met muziek, met verhalen en liederen van Loreena McKennitt, Robin Williamson, Mara Freeman, Fiona Davidson, Claire Hamilton, Myrddhin and Zil, Damh the Bard, Jim Faupel, Corvi Ridentes, Aine Furey, Philip Shallcrass and Philip Carr-Gomm. De audioversie sluit nauw aan bij de traditie van de druïden: hun overlevering was voornamelijk oraal.
Ideaal is de combinatie van de twee. Je kunt dan luisteren naar de opnamen en je hebt de tekst als referentie en als je stukjes wilt overdenken. Dit is natuurlijk wel duurder.

Je kunt een introductiepakket aanvragen >>>

Luister naar voorbeelden van de Engelstalige audioversie op druidry.org >>>

Doorstromen naar de volgende graden

Aan het einde van de bardengraad krijg je informatie over de ovatengraad en hoe je daarvoor in aanmerking kunt komen. Het is de taak van de ovaat om schijnbare tegenstellingen als aarde en hemel; dieren en mensen; lichaam en geest (weer) met elkaar te verbinden en de eenheid van de schepping te ontdekken. In de ovatengraad ga je een (nog) diepere sensitiviteit voor de natuur, anderen en jezelf ontwikkelen. Kernwoorden zijn: heling, intuïtie, verbinding, sensitiviteit en waarzegging.
Aan het einde van de ovatengraad krijg je informatie over de druïdengraad. Deze graad neemt je mee dieper in de wereld van de Arthur- en Graalmythen. Daarnaast is er in het bijzonder aandacht voor je ontwikkeling in het werken met energie.

Kosten

De kosten voor de Nederlandstalige opleiding bedragen € 320 (of 12 x € 29, samen € 348) voor de Bardengraad. Het introductiepakket bestellen kan voor € 12. Meer informatie over het bestellen van de opleiding kan via het Nederlandse steunpunt van de OBOD.

Persoonlijke begeleiding (Mentor/Tutor)

Voor deelnemers aan de bardengraad is er een stuk persoonlijke ondersteuning in de vorm van een mentor of een tutor. De mentoring vindt plaats via het Nederlandse bardenforum op internet. Bij aanmelding krijg je toegang en kun je vragen stellen en je ervaringen delen. Sommigen hebben nooit contact, anderen veel. Jij neemt het initiatief.
Doe je de Engelstalige cursus of kom je voorbij de Bardengraad, dan kun je een persoonlijke ‘tutor’ aanvragen. Het staat je vrij om daar gebruik van te maken. Als je er gebruik van wilt maken, dan is de rol van de ‘tutor’ vooral iemand waar je je ervaringen mee deelt. Net zoals je je ervaringen kan delen met je dagboek. Ook een tutor zal slechts zeer beperkt ingaan op je ervaringen. Alleen waar nodig geven ze een reactie terug. Weet dat tutors dit werk vrijwillig doen, naast hun gewone dagelijkse beslommeringen en ze vooral zicht houden op je koers als Bard. Geen bericht is voornamelijk goed bericht. Wil je doorstromen naar de andere graden, dan wordt van je verwacht dat je je tutor op de hoogte houdt van je ontwikkeling.

NB Kies je voor de Engelstalige versie, bedenk dan dat niet alle buitenlandse mentoren email hebben. Geef je de voorkeur aan email, geef dat dan duidelijk aan bij de aanvraag van een tutor.

Dryade

Daarnaast is er voor het Nederlands taalgebied een eigen kwartaalblad, de Dryade. Klik hier voor meer informatie >>>.

Reacties zijn gesloten.