Veelgestelde vragen over de opleiding

Waar komt inhoud van de lessen uit de opleiding vandaan?

Zie het antwoord op de eerste vraag over OBOD >>>

Moet ik de bardengraad in 1 jaar doorlopen?

Nee hoor. Veel leden hebben genoeg aan een jaar om de graad te doorlopen. Net zo veel doen er 18 maanden tot twee jaar of zelf meer jaren over. Je staat niet onder druk. Sterker nog, we adviseren alle studenten om hun eigen pad uit te zetten en dat in hun eigen tempo te bewandelen. De opleiding inspireert velen om onderwerpen uit te diepen en nemen daar de tijd voor.

Hoe kan ik in zo’n korte tijd druïde worden? De klassieke schrijvers hebben het over een veel langere leertijd.

In de klassieke oudheid kostte het 19 jaar om druïde te worden. Deze opleiding was inclusief veel van de onderwerpen die we vandaag de dag op school leren. 19 jaar is ook een symbolisch getal voor een tijdsperiode. Het vertegenwoordigt een Metonic cyclus: de periode tussen twee bijna identieke eclipsen en meetpunt waarop de zonne- en de maankalender samenvielen. 19 jaar symboliseert de periode die iemand nodig heeft om de zon en maan in zich te verenigen, oftewel het mannelijk en het vrouwelijke.

Ook nu nog duurt het een hele tijd om alle aspecten van het mannelijk en het vrouwelijke in de diepten van onze ziel te realiseren en te verenigingen. De studie van druïderij is voor velen een pad voor het leven. Maar het is niet meer nodig om 19 jaar te studeren voor we onszelf een druïde mogen noemen. Voor velen is de term druïde nu een aanduiding voor het spirituele pad dat ze volgen. En wat de opleiding betreft, zien we dat het de meesten leden drie jaar of meer kost om de druïdengraad te bereiken. Op papier kan het in iets meer dan twee jaar.

Is het veel werk? Kan ik het wel aan?

Hoewel je vrij veel materiaal ontvangt, zul je het makkelijk vinden ermee te werken. Door de jaren heen hebben we honderden brieven van leden ontvangen die aangeven dat het volgen van de opleiding aanvoelt als ‘thuiskomen’ en hoe het hun leven heeft veranderd. Zij vinden de gwersu eenvoudig en ook diepzinnig en inspirerend. Zelfs met een druk bestaan vinden de meesten genoeg tijd om met het materiaal te werken. Bovendien bepaal je zelf hoeveel tijd je erin stopt. En je kunt altijd contact opnemen met je tutor als je vastloopt.

Kan een vriend(in) of partner de opleiding samen met me volgen?

Ja, maar we willen het wel graag weten als iemand anders met jouw materiaal werkt. We vragen een bescheiden bedrag voor de registratiekosten. Door de registratie heeft je vriend(in) of partner recht op zijn/haar eigen mentor en kunnen ze doorstromen naar de volgende graden mits ze voldoen aan de criteria.

Is er een leeftijdslimiet voor deelname?

Om lid te worden van de Orde en om de opleiding te kunnen volgen moet je minimaal 18 jaar zijn. In uitzonderlijke gevallen accepteren we een inschrijving van 16- en 17-jarigen. Hun inschrijving moet wel vergezeld gaan van een brief van hun ouders of verzorgers waarin staat dat zij de inschrijving een goed idee vinden en waarom het niet kan wachten tot je achttien bent. We vinden het geweldig dan veel jongeren de opleiding willen volgen, maar we hebben uit ervaring ondervonden dat jongeren onder de 16 zich het materiaal in de lessen nog onvoldoende eigen kunnen maken.

Hoe zit de opleiding in elkaar en hoeveel kost het?

Voor meer informatie zie pagina ‘Beschrijving opleiding’ >>>

Als ik besluit met de schriftelijke Nederlandse cursus te beginnen, kan ik de cd’s dan later toch ontvangen?

Ja dat kan. Je neemt dan contact op met Engeland en legt hen uit dat je de Nederlandse opleiding volgt en daarnaast, als aanvulling graag de cd’s wilt ontvangen. Je hoort dan wat de cd’s als aanvulling kosten.

Waar komen de kosten voor de opleiding vandaan?

Je ontvangt een grote berg materiaal en het kost geld om dat te produceren en verzenden. Vanuit Engeland gebruiken we airmail om vertragingen te voorkomen. Als we een manier vinden om de kosten te verlagen, zullen we die zeker toepassen. Maar ondertussen moeten het secretariaat, de computers, de porto, printkosten enzovoort gewoon betaald worden.
Daarnaast zijn er nog een aantal voordelen van het lidmaatschap die we je niet zo kunnen laten zien. Het gaat daarbij onder meer om het mentorschap, de bijeenkomsten, kampen, retraites, website en forums. Wij geloven dat er een eerlijke verhouding is tussen de kosten en de baten.

Hoeveel kost het om de andere graden te doorlopen?

Elke graad is compleet in zichzelf en je kunt ze in principe in een jaar doorlopen. Je begint altijd met de bardengraad. Als je aan de criteria in de opleiding voldoet, ga je vervolgens naar de ovatengraad en later als je wilt naar de druïdengraad. Het is niet nodig om door te stromen, sommigen besluiten om bard of ovaat te blijven. De opbouw en omvang van de graden zijn per graad ongeveer gelijk. Datzelfde geldt daardoor voor de tijdsinvestering en de kosten.

Hoort een spirituele opleiding niet gratis te zijn?

We begrijpen dat veel mensen het gevoel hebben dat geld en spiritualiteit niet samengaan. Het zou natuurlijk geweldig zijn als we de opleiding gratis konden aanbieden. Maar zo zit de wereld niet in elkaar. Naast de productie- en verzendkosten kost het geld om een organisatie en een opleiding op te zetten en te onderhouden. Veel van het werk wordt trouwens al door vrijwilligers gedaan.
We willen echter ook niet dat mensen financieel in de problemen komen door het volgen van de opleiding. Mochten de kosten echt te hoog voor je zijn, schrijf ons dan een brief waarin je je situatie uitlegt. Deze aanpak geldt vaak ook voor deelname aan kampen, retraites en workshops.

Wat is jullie milieubeleid?

Wij willen natuurlijk zo min mogelijk schade voor het milieu te veroorzaken. De opbergdozen zijn gemaakt van 100% gerecycled karton en we gebruiken bij voorkeur 100% gerecycled papier, met chloorvrij papier van legaal geproduceerd hout als tweede keuze. We gebruiken ook een deel van de opbrengsten voor het planten van bomen. Het geld gaat rechtstreeks naar diverse organisaties die werken aan herbebossing of de ontwikkeling van nieuwe natuurgebieden.

In welke talen is de opleiding beschikbaar?

Behalve in het Engels en Nederlands, is de schriftelijke opleiding beschikbaar in het Frans, Duits, Portugees, Italiaans en Tsjechisch. De audioversie is alleen in het Engels verkrijgbaar.

Hoe kan ik me opgeven voor de opleiding en het lidmaatschap van OBOD?

Je kunt een introductiepakket aanvragen. Hierin vind je alle informatie over de opleiding en OBOD. Dit pakket krijg je overigens ook als je je direct inschrijft voor de hele opleiding.

Klik hier als je een introductiepakket wilt >>>
Klik hier als je direct wilt starten met de opleiding >>>

Reacties zijn gesloten.