Meer informatie

Meer details over de opleiding

De opleiding is eerder ervaringsgericht dan theoretisch. Mensen van allerlei achtergrond en opleiding vinden de opleiding daarom zinvol en inspirerend.

De opleiding bestaat uit een serie gwersi per graad. Dit is een Wales woord voor les. Elke maand ontvang je vier lessen, samen met het Engelstalige magazine Touchstone en eventueel aanvullend materiaal.

Wat aan de start van de opleiding vooraf gaat

De opleiding is uitgegeven in verschillende talen en twee mediavormen; print en audio. Je kunt voor de lessen kiezen uit een Nederlandse of Engelstalige versie op papier, een Engelstalige audioversie of een combinatie.

Welke versie is voor jou het meest geschikt?

Je kunt de opleiding volgen in twee vormen. Voor mensen die het beste leren door teksten te lezen is er een geprinte versie (Nederlands of Engels). Voor diegenen die beter leren terwijl ze tekst horen, is er een Engelstalige audioversie.
De meest effectieve manier van leren ontstaat als je tekst en audio combineert. Je kunt dan luisteren naar de opnamen en je hebt de tekst als referentie en als je stukjes wilt overdenken. Dit is natuurlijk wel duurder.

Je kunt introductiepakketen bestellen om te zien of de opleiding iets voor jou is. Dit pakket bestaat:

  • Het boekje ‘Wild Wisdom’. Dit introduceert de orde en de heilige grove.
  • de eerste twee gwersu (lessen) waardoor je een indruk krijgt van hoe de lessen eruit zien. Ze bestaan uit gedachten, oefeningen, poëzie en leerstof. Je leest dus niet over druidry, maar krijg hulp om echt op weg te gaan over het druïdisch pad.
  • Bestel je een Engelstalig introductiepakket, dan zit daar zowel een voorbeeld van de printversie als van de audioversie in. Kies je voor de Nederlandse printversie, dan moet je het Engelstalige audiopakket apart bestellen. Je kunt dit terugsturen als je niet voor die versie kiest. Je krijgt dan geld terug.

Als je het gevoel hebt dat de opleiding iets voor jou is en je besluit je in te schrijven, dan bestel je de rest van de bardengraad en kun je van start.

Lidmaatschap OBOD

Het volgen van de opleiding betekent automatisch dat je lid bent van een wereldwijd reisgezelschap van druïden (Cairdeas Mor Shaoghal nan Druidh in Gaelic). Je kunt reisgenoten vinden in vijftig landen en op vier continenten. Wat voor relatie je hebt met dit gezelschap, bepaal je helemaal zelf. Veel leden zeggen dat ze niet horen tot de mensen die ergens bij (willen) horen. Ze zijn geen lid van clubs of verenigingen en ze studeren bij voorkeur alleen. Maar komen ze naar een bijeenkomst, een kamp of workshop bijvoorbeeld, dan zijn ze vaak verbaasd dat ze zich in een groep bevinden die daar net zo over denkt. Mensen die ontspannen en vriendelijk zijn en geïnteresseerd in dezelfde dingen.

Starten in de bardengraad

De bardengraad begint met een initiatieceremonie. Deze ceremonie markeert het begin van jouw pad op een route die al duizenden jaren bestaat en al door velen is bereist. De route is in code vastgelegd in een oud verhaal van een jongen die uiteindelijk de beste bard van het land werd – Taliesin.

Jij bepaalt het tempo en je kunt je studie ten alle tijde een tijdje laten liggen.

Je hoeft niet alleen op weg te gaan. Na je inschrijving kun je een mentor aanvragen die je, via brieven of e-mail adviseert als jij daar behoefte aan hebt. Jij neemt het initiatief. Sommigen hebben regelmatig contact, anderen nauwelijks.
NB Mocht je kiezen voor de Engelstalige opleiding, houdt er dan rekening mee dat niet alle buitenlandse mentoren e-mail hebben. Wil je alleen via e-mail communiceren, geef dat dan duidelijk aan.

Daarnaast krijg je in de loop van het jaar een volledige index, ’the Book of Ritual, boekjes over de acht jaarfeesten, ’the Bardic Companion’, een bronnenboek voor de opleiding en een CD die je helpt met de uitspraak van veelgebruikte Gaelic woorden en meditaties. Verder ontvang je aanvullende gwers over onderwerpen als: de kunst van het verhalenvertellen; de relatie tussen druidry en wicca, sjamanisme en magie.

Hulpmiddelen en rustplaatsen op je reis

Online forums en groepen

Er zijn negen online forums als je met anderen van gedachten wilt wisselen over druidry, de opleiding of verwante onderwerpen. De meeste zijn in het Engels, maar er zijn versies in het Nederlands en Duits. Je vindt de button voor het Nederlandstalige OBOD forum hier
Zodra je lid wordt, krijg je toegang tot de members-only website waar je je biografie en interesses kunt aangeven en die van anderen kunt bekijken. Je kunt er foto’s en artikelen plaatsen en deelnemen aan de forums.

Groves en seed groups

Wereldwijd heeft OBOD meer dan negentig groves en seed groeps waar Obodies elkaar ontmoeten en de jaarfeesten vieren. Je kunt een seed group starten wanneer je wilt en in je opleiding vertellen we je hoe dat moet.

Klik hier voor een overzicht van de Nederlandse groves en seedgroups.

Bijeenkomsten, retraites en workshops

Activiteiten zoals hierboven genoemd zijn altijd een initiatief van individuele leden. Ieder lid mag en kan ze organiseren. OBOD biedt ter ondersteuning van de opleiding een workshop aan in bijvoorbeeld rituelen en meditatie.

In Groot-Brittannië vinden twee bijeenkomsten plaats, de Zomer en de Winter Assembly in Glastonbury waar je bij tijd en wijle ook leden uit de Lage Landen kunt tegenkomen. Er zijn gezamenlijke activiteiten zoals de kleurrijke ceremonie op de top van ’the Tor’, een grote feestmaaltijd en de Eisteddfod op zaterdagavond. Daarnaast zijn er activiteiten bedoeld voor studenten van een van de drie graden. Midwinter is de Chalice Well garden het decor voor een ritueel. Midzomer reist het gezelschap ’s morgens af naar Stonehenge.
Naast deze grote bijeenkomsten vinden er bij elk vuurfestival de zogenaamde Camps plaats, en verder diverse retraites en workshops door heel Groot-Brittannië. Je kunt een overzicht vinden in het OBOD-magazine Touchstone of op de Engelse website en in de newsletter. Wil je deze ontvangen dan kun je je e-mail achterlaten op de Engelse homepage.

In Nederland organiseren we regelmatig een weekend met rituelen, workshops, meditaties, feesten en Eisteddfod. Leden, belangstellenden en hun kinderen uit de lage landen zijn allemaal welkom.

Individuele leden organiseren allerlei activiteiten. Een overzicht vind je in de activiteitenagenda >>>

Ook in andere landen zoals Australië zijn er grote bijeenkomsten en kleinere activiteiten. We verwachten dat er meer en meer bijeenkomsten komen met het vertalen van boeken en de opleiding en met de toename van het aantal leden.

De Internetgemeenschap van de orde

Ieder lid van de orde is automatisch lid van een Internet netwerk. Er is van alles voor iedereen die het leuk vindt om via het Web met andere leden te communiceren. Er is een besloten website waar je biografieën, foto’s, archieven en nog meer kunt inzien. Je kunt kiezen uit negen verschillende discussiegroepen.

Harpisten & verhalenvertellers

Leden hebben een groep voor harpisten. Ze hebben een online forum en zijn bij elkaar geweest in Oostenrijk en in het bos van Broceliande in Brittany. Andere leden zouden graag een groep van verhalenvertellers vormen om elkaar te ondersteunen en om hun passie en ervaringen te delen.

Druïde kampen

Door de jaren heen zijn de kampen een spannend en vitaal onderdeel van de orde geworden. Ze geven leden de kans om de leringen en de filosofie van druidry echt, in de natuur, te (be)leven. Sommige Groves organiseren weekendkampen voor hun leden en er zijn weekkampen en zelfs langer geweest in Californie, omgeving New York, Duitsland en Nieuw Zeeland.

In Groot-Brittanie organiseren we vier kampen per jaar. Gewoonlijk in de buurt van ‘The White Horse of Uffington’ in Oxfordshire. We hebben onze eigen yurts, gereedschap en apparatuur, inclusief een hete douche, sauna en een gigantische ‘mega-bender’. Dit alles aangevuld met een enthousiast team die ons helpen om van ieder kamp voor iedereen een magische ervaring te maken. Jong en oud, vrijgezellen en families dragen allemaal bij aan het succes van de kampen. We brengen toneelstukken, vertellen verhalen en maken muziek rond het kampvuur. We houden ceremonieen en creeren magische avonturen. We hebben een manier van onderzoeken ontwikkeld, een je verdiepen in de oude verhalen en mythen, waardoor ze tot leven komen. Een van de werkvormen zijn speelse spellen die zich in het veld en in de bossen afspelen. We houden ook zweethut rituelen en initiaties en grote bijeenkomsten onder de sterren. Kijk voor een overzicht op de Engelse website en camps.

Verder studeren

Universitaire graden

Leden die de drie graden doorlopen ontvangen een ‘Completion Certificate’. Je hebt daarmee recht op ‘credits’ voor een opleiding tot bachelor, master of doctor aan de Westbrook University in de Verenigde Staten. Westbrook biedt niet-officieel-erkende cursussen op afstand in onderwerpen die erg goed aansluiten bij de opleiding van de Orde. Onderwerpen zijn onder meer Esoterische studies, Jungeriaanse psychotherapie, transpersoonlijke psychologie, Natuurlijke gezondheidswetenschappen, mythologie en metafysica.

Het ‘Healing Network’ en de ‘Druid College of Healing’

De orde heeft een heling netwerk waar ieder lid deel van uit kan maken. Het werkt als een forum voor leden die geïnteresseerd zijn in heling. De leden van de ‘Druid College of Healing’ kunnen trainingen en retraites rond heling aanbieden.

Reacties zijn gesloten.